Mina förfäder

               
               
Farfars Far Farfars Mor Farmors Far Farmors Mor Morfars Far Morfars Mor Mormors Far Mormors Mor
 

När jag började lägga upp Morfars berättelse om hans släkt blev jag lite intresserad av att söka efter andra förfäder. I februari 2001 visste jag nästan ingenting annat om Mormors förfäder än att många av dem hade bott i Stockholm. Efter att ha gjort efterforskningar, mest på Stockholms Stadsarkiv, gjorde jag en sammanställning av ett femtiotal förfäder, de flesta till Mormor men några till Morfar, och bortåt 100 av deras syskon. Jag kallade alltihop för "Mina förfäder i Stockholm", eftersom jag då inte hade ambitionen att ta mig längre bort än till Stadsarkivet. Sommaren 2001 tyckte jag att jag hade kört fast på de flesta spår, vilket gjorde att släktforskningen låg nere för min del i nästan tre år.

Rubriken "Mina förfäder i Stockholm" stämde sämre och sämre efter att jag 2004 hittade information på Internet samt beställt utdrag ur kyrkböcker (på mikrofiche) från andra delar av landet och sammanställt uppgifter från andras släktforskning. Då delade jag upp materialet i Farfars, Farmors, Morfars och Mormors förfäder. Det är levande dokument som jag ändrar hela tiden.

Det mest spektakulära fyndet hittills är att jag enligt ett bornholmskt släktregister är ättling till några gamla kungar av Danmark, t.ex. Sven Tveskägg, Harald Blåtand och Gorm den Gamle! Tyvärr är det så att om 1,5 barn i varje generation uppnår vuxen ålder och skaffar i genomsnitt 1,5 barn osv. i 34 generationer är nästan en miljon människor ättlingar till Gorm den Gamle. Det förutsätter att hans ättlingar inte skaffar barn med varandra. Det har naturligtvis förekommit, men 1,5 är å andra sidan en ganska lågt tilltagen siffra. Ökar man siffran till 1,6 blir det över åtta miljoner ättlingar. Men i alla fall...

Jag är tacksam för hjälp med att rätta fel. Skicka ett mejl om du hittar några!